söndag 23 maj 2010

Hartal!

I Bangladesh slåss två familjer om makten. Det ena partiet BNP styrs av en kvinna vid namn Khaleda Zia och det andra av en kvinna vid namn Sheikh Hasina. Maktkampen har pågått många år, men sen i februari förra året sitter Hasina vid makten.
Den 27:e juni har Khaleda i oppositionen utlyst nått som heter "hartal". En stor strejk för att visa sittande regeringen sitt missnöje med b l a bristen på rent vatten och energi. "Hartal" förekommer emellanåt i Bangladesh politiska spel och brukar tydligen kunna leda till rätt så allvarliga upplopp med brinnande bilar och kaos på gatorna.
Bland expatsen pratas det en del om hur allvarlig och kanske framförallt långvarig krisen kommer att bli. En del tror att Hasina kommer att lägga stora resurser på att kväva upploppet så fort som möjligt.
Jag kommer att följa utvecklingen med intresse via svensk media och internet. Jerry och Elin är ju här då, och Elin är orolig för starten av träningscentret, som är den 1 juli. Vi får hoppas och tro att oroligheterna är över då.
Tack och lov har vi bott här ett tag nu och både jag som kommer vara i Sverige och familjen som blir kvar vet att man klarar sej bra om man är försiktig.
Om man är vit och bor i Gulshan i varje fall!!


Lite bilder jag tog i morse utanför oppositionens högkvarter i Gulshan.

1 kommentar:

  1. Tack Cissi för en utförlig beskrivning av Hartal. Kommer att länka till din sida från min sida. Hoppas det är ok.
    //Barbara

    SvaraRadera