söndag 10 januari 2010

Sopfakta!

Min blogg har stort inflytande i Bangladesh! ;) Det här kunde vi läsa i Daily Star i morse... "Städa Dhaka veckan" börjar idag. Det är nästan kusligt.

I artikeln fanns fakta om Dhakas sopor.
Varje dag i Dhaka "produceras" 4 200 ton sopor. 8 030 sophämtare tar hand om ca 2 200 ton. Det görs med hjälp av soprikshaws. Lite då och då dyker dom upp utanför vårt hus, hur ofta har jag inte någon koll på. Inte eller vet jag var soporna fraktas, men det ska väl gå att få reda på.
Här kommer en bild på två tomma soprikshaws, som vi passerade i Gulshan två cirkeln idag när vi var ute och gick.

När vi kom ut ur huset stog mycket lämpligt en rikshaw där för att ta hand om våra sopor. Jag hade tänkt leta lite för att få ett bra kort, men det behövde jag inte nu.
Ofta, om jag inte ska säga alltid, är det yngre pojkar som sköter om hämtningen. Det är väldigt svårt att bestämma ålder i Bangla för till kroppsstorleken är dom så mycket mindre än oss. Ska jag dra till med en gissning skulle jag nog säga att pojken är i 10 års-åldern.

Mellan 800 och 1 000 ton tar lumpsamlare hand om. Man ser dom här och där i Dhaka. Barn med säckar där dom samlar lump, för att hjälpa till med familjens försörjning. Bilden är inget vidare, jag hade bara lilla kameran i fickan när jag var ute och gick. Den är bra på ett vis att man kan verkligen se hur skräpigt det är i sjökanten, när vattnet sjunker igen efter regnperioden.

Resten av soporna, om jag har räknat rätt mellan 1 000 och 1 200 ton hamnar i Dhakas dräneringssystem, varje dag.
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar