tisdag 5 april 2011

Upprörd!!

Idag har jag inte fått något gjort. Jag har bara läst och läst......en fruktansvärd bok, men ack så sann. Den är skriven av en kvinna född i en liten by på Västbanken i slutet av femtio-talet. Efter en barndom fylld av misshandel, blir Souad förälskad i en manlig granne. I boken anar jag att Souad ser ett giftermål, som den enda chansen att komma ifrån sin brutala far.
Efter tre möten är Souad gravid. Det ofödda barnets pappa flyr från byn och lämnar Souad åt sitt öde.
När hennes familj får veta om graviditeten bestämmer dom sej för att mörda Souad och rädda familjens heder. En av familjens manliga medlemmar utses till bödel. Det är meningen att Souad ska brännas till döds. Som genom ett under överlever hon, och kommer med hjälp av en organisation till Europa.
Det är först många år senare hon förstår att det finns ett annat sätt att leva i andra länder.
Boken gavs ut 2003 och är inte särskilt ny, men efter min tid i Bangladesh vet jag att det fortfarande är aktuell. Om ni orkar rekommenderar jag er att läsa den, "Levande bränd" av Souad.
Här i Bangladesh är det många kvinnor, som lever i samma situation. Där bara en misstanke om något aldrig så litet kan få fruktansvärda konsekvenser.
Här är en bild från dagens första sida i vår tidning Daily Star.

Där rapporteras att islamistiska aktivister med Koranen innanför kläderna protesterat på olika ställen över hela landet. (Ni kanske läste gårdagens inlägg om hartalen). Dom protesterar MOT att kvinnor får fler rättigheter och ökat inflytande! Jag har hört att i Koranen sägs inget om att kvinnan är underlägsen mannen? Eller?
Ibland blir jag så förbannad, så jag bara måste reagera!
Imorgon kommer det här att vara en alldeles vanlig kul blogg igen!! Om ni orkar hänga i efter allt mitt gnäll?
Ha det gott alla!

3 kommentarer:

  1. Vilken spännande blogg, intressant att läsa om Dhaka :)

    SvaraRadera
  2. Tack själv för titten på din trevliga blogg! På återseende! :)

    SvaraRadera
  3. Klart man blir upprörd, det har du all rättt att bli.....

    SvaraRadera