tisdag 2 oktober 2012

Troja och Assos

Tidigt på söndagmorgonen begav vi oss av mot Troja, ca 3 mil från Canakkale. Det gick smidigt att ta sej dit med hjälp av skyltningen.

Det första som mötte oss efter entrén var en rekonstruktion av den trojanska hästen, som enligt legenden användes för att smuggla in fiendesoldater i det belägrade Troja.
Sen promenerade vi runt bland lämningar från 9 olika städer som alla legat på samma plats. De äldsta resterna i utgrävningarna härrör från 2000-talet före Kristus. Så mycket finns inte bevarat, men med hjälp av bilder av hur det förmodligen såg ut och sin fantasi var det ändå fantastiskt att ströva runt där.

Efter några svettiga timmar bland utgrävningarna var det så dags att bege sej mot Assos. Vi startade bilen och blev sittande en liten stund för att få igång GPS:en. När Jerry la i backen för att backa ut hade en stor turistbuss stannat bakom vår bil för att släppa av en busslast med japaner. Gubben min lugnade sej en stund, men efter några minuter fick han nog, for ur bilen, in i bussen och gav den turkiska busschauffören en lättare tillsägelse. Busschaffisen tände på alla cylindrar och kom vilt vrålande farande ur bussen efter gubben, som förstås inte backade. Det var nog så nära slagsmål man kan komma, dom stackars japanerna sprang som skrämda hönor åt alla håll. Vilken syn!! Jag tror gubben vann i varje fall för vips var bussen puts väck och vi på väg igen!

Efter besöket i Troja körde vi söderut mot Assos, som också har en massa sten att titta på ;), bl a ett tempel. Först körde vi fel, men det blev ingen större katastrof, en extra mil och lunch på ett mysigt ställe vid Medelhavet.
Jerry funderar???
På väg mot Assos var vägarna liite läskiga......
....men det var värt besväret (och några illvrål) när den här magnifika amfieteatern i rättan tid dök upp bland bergen. Verkligen i rättan tid för en liten familjekris var under uppsegling, gubben tyckte nämligen jag var en riktig tunnis och det kunde jag förstås inte hålla med om.
Sen besökte vi templet, eller det som varit ett tempel högt över Assos. (Kanske kan ni av det här inlägget räkna ut att jag tycker träd är fantastiskt vackra.)
Vägen ner mot parkeringen var mysig och så klart kantad av försäljare.
På vägen hem fick gubben köra en extrasväng på landet. Jag gillar inte bara träd vet ni! En stad fanns på vägen där vi stannade och tog varsin turkisk kaffe.
Efter att kommit åter till Canakkele blev det bara en trevlig middag och sen sängen...helt slut!

Och nu är vi som sagt åter i Istanbul igen. Hej!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar