måndag 22 oktober 2012

Teppanyaki

Historien om Buddha får vänta, det är en annan sak jag vill berätta först, innan den försvinner ur minnet.

Igår eftermiddag bestämde vi oss för att äta teppanyaki. Teppanyaki tillhör det japanska köket och innebär att maten tillagas av en kock på ett stort stekbord under själva middagen. Vi hade tur och fick plats vid ett bord tillsammans med åtta kineser som firade en födelsedag på restaurang Atika. Här är vår meny:
Först fick vi ägg som var rinnande med kaviar i ett halvt äggskal. Därefter kom det in ett fat med tre olika små rätter, som vi kunde sitta och mumsa på medan kocken tillagade dom humrar som enligt menyn skulle vara halvlevande. Först var dom hellevande och låg och sprattlade på ett fat, men när det var dags att äta dom var dom tack och lov heldö´a.
Här stog dom fortfarande och viftade.
När kocken serverat oss dom delade hummerstjärtarna, satte han eld på alltihop som var kvar på bordet.
Resterna blev senare en soppa.
Efter hummern placerade kocken något som såg ut som musslor på stekbordet. Dom var precis enligt menyn helt levande. Dom stackarna ville bokstavligen krypa ur skalet och ärligt talat hade jag lite svårt att äta bitarna sen.
Efter att även fått i oss lite gåslever och biff på bröd var det sen dags för det stekta riset. Innan tillagningen började gjorde kocken figurer av ingredienserna. Här blev det en björn och en katt. Sedan slog han sönder ett ägg mot en av sina stekspadar och skrev Happy Birthday till födelsedagbarnet.
Därefter blev det desert. Plättar med något som gubben tyckte smakade och hade samma konsistens som kikärter, det blev ingen plätt för honom inte. Grönt-te glassen däremot fick han i sej.
Som tur är hade vi lite sake att svälja ner med.
Ja det var en riktig matupplevelse och kan rekommenderas om man är lite våghalsig av sej.

Kram!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar