söndag 28 oktober 2012

Excentriske sultan Abdulhamid II

Idag har vi äntligen vaknat till efter Hong Kongresan. Vi tog oss till och med ut för att se Yildizpalatset som har lockat oss sen vi läste en artikel i en historietidning om sultan Abdulhamid II.
Abdulhamid var en något excentrisk sultan, som var livrädd för att bli mördad. Han var så till den milda grad rädd att han till och med bara skottsäker fez och skottsäker väst vid offentliga framträdanden. Han kunde eller inte med att bo i det enorma Dolmacachepalatset vid Bosporens mynning för han var så rädd att fienden skulle inta slottet från vattnet. Istället byggde han stora delar av Yildizpalatset längre från vattnet och rustade det på alla möjliga och omöjliga sätt för att skydda sej mot fiender. Det sägs att till och med korna som levererade mjölk till hushållet hade vakt för att ingen skulle komma i närheten och därmed få möjlighet att förgifta kon och då också mjölken.
I den här paviljongen med utsikt över Bosporen hade t e x Abdulhamid installerat ett teleskop där han kunde spana efter fiender. Inte kan det ha varit lätt att vara Abdulhamid inte!!

Besöket kunde ha blivit riktigt intressant om organisationen fungerat lite bättre. Först skulle vi bara få se den del av palatset som nu inrymmer ett museum, men sakta men säkert släppte dom in oss och några andra sällskap först till parken och paviljongen och därefter till teatern. Väldigt rörigt som sagt, men kanske beror det på att palatset inte blev museum förrän 1993 och att renoveringar pågick lite här och där.

Det skulle vara roligt att återkomma med en guide och få se mer av sultan Abdulhamids lönngångar, spionspeglar och andra konstigheter.
En lagom aktiv dag i Istanbul. Snart ska gubben börja packa för imorgon far han på tre dagars jobbresa. Två dagars resande och en på destinationen. Jag är inte ett dugg avundsjuk!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar