söndag 22 januari 2012

Söndagsutflykt

Här i Istanbul skiner solen idag också. Hemma har jag läst att ni fått snö. Hoppas verkligen inte det blev så mycket för dom som skottar där hemma!
Nu lite bilder från gårdagen.
Vi tog spårvagnen till torget framför kryddbasaren. Där satt tanterna som vanligt och sålde frön till att mata duvorna med.

Vi passerade kryddmarknaden på utsidan. Där sålde dom stora korvar.

Sen bar det av uppåt mot Suleymanimosken, som är en av Istanbuls största moskeér med plats för 6000 bedjande. Den informationen fick vi av en man som gjorde oss sällskap en stund.

Här är utsikten från trädgården runt moskeén.


Efter ett besök inne i moskeén tog vi en tur i omgivningen. Här är några bilder från den så kallade missbrukarnasgränd. Tidigare har det tydligen sålts både hasch och opium i kafeérna här. Ett tag undrade jag om så var fallet fortfarande när jag fick en glad man med på bild och blev "förföljd" av en jätterolig skoputsare, som kallade mej "madame with dirty shoes" och lämnade minst 4 års garanti på sin putsning.


Sen blev det te på den här innergården.

Sen vände vi hemåt och valde en väg som mannen vid moskén tipsat oss om.
Först passerade vi Sinans grav precis utanför moskén. Sinan var imperiets chefarkitekt under 1500-talet. Han hann bygga 131 moskeér och 200 andra byggnader innan han dog 97 år gammal. Här är graven till vänster.

Sen trodde vi nästan att vi kommit fel ett tag. En del områden i Istanbul är verkligen risiga och ingen plats där jag skulle vilja vara när det blir mörkt.Helt plötsligt dök ett kvarter med trähus upp, delvis renoverat och mitt i låg det allra ljuvligaste familjecafé, Café Halic med en fantastisk utsikt över Gyllene Hornet. Här intog vi en stor turkisk frukost innan vi "rullade" hemåt igen.

En trevlig dag!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar