lördag 20 november 2010

Åter till Kina!

Andra dagen blev det ett besök på Kinesiska muren väl rustade i vinterjackor. Måste nog säga att det var det allra bästa med hela resan.....fast jobbigt. Guiden lämnade oss att själva bestiga muren, upp till det som vi från marken trodde var fyra torn. Rätt upp bar det i en oändlig rad av trappor. När vi äntligen var upp på toppen där muren vek av neråt igen stod vi vid torn tretton. På nervägen skakade benmusklerna av utmattning.

Fördelen med att orka ända upp var att där blev vi helt plötsligt nästan ensamma. Dom som säger att det är ensamt på toppen kanske har rätt!? Det har jag nämligen annars inte så mycket erfarenhet av. ;)

Fler bilder från muren kommer i nästa inlägg, som dessutom är veckans bidrag till fototriss.
På eftermiddagen besökte vi ett mausoleum byggt på 1400-talet där en av kejsarna ligger begravd. Enligt vår guide började kejsaren bygga på platsen han valt att begravas på redan som ung. Efter en tid klagade han på att bygget aldrig blev klart. Byggherren sa då: "Men min kejsare, det är ju för att vi önskar dej ett långt liv". Förmodligen var han bara lat.....och rätt smart.
Tre av dom kejserliga gravarna är öppnade men bara en är utgrävd och ordentligt undersökt. Det var häftigt att få gå ner i gravvalvet och titta och sen få se några av alla de föremål som hittats i valvet.
Mausulets ovansida.

Under jorden var det lite kusligt. Tänk att ha fått vara med vid öppningen av valvet på 50-talet!!!

Mer om Kina kommer. Bland annat om hur det är att kissa i ett hål, efter några glas vin!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar